Здравствуйте, гость ( Вход | Регистрация )



> Правила раздела

Здесь ведется обсуждение юридических вопросов, связанных как с покупкой, эксплуатацией и продажей автомобиля, так и с общением с нашими доблестными госорганами.
Название темы должно кратко описывать ее содержание.
Флуд и оффтоп запрещены!

3 страниц V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> налог на доходы физлиц при продаже автомобилей, дождался...
magic
сообщение Apr 1 2010, 20:41
Сообщение #1


Счастье - главная мотивация всех моих действий


Группа: Мазда-Гвардия
Сообщений: 6,415
Регистрация: 13.08.2007
Из: Киев, Академгородок

Спасибо сказали: 644 раз(а)
Авто: будет паркетник 4WD
Имя: Александр



Сегодня пришло письмо (на адрес прописки Киев. обл) о том, что бы я явился в налоговую по (адресу прописки) с декларацией о доходе о продаже своего ТС в 2009г. Я его снял с учета, продал по ген. доверенности и человек в течении 10 дней поставил его на учет, став полноправным хозяином ТС. Никаких договоров купли-продажи не производилось. Немного посоветовавшись и прочтя закон, решил никуда не являться, на основании п. 12.2 этого закона.

Згідно ст.12.2 Закону про оподаткування доходів громадян ставка податку при продажу рухомого майна може скласти 1%, але якщо Ви продавали авто один раз в 2008 році. (Я продал один автомобиль). Якщо були й інші продажі, то ставка складе 15%.

Податок розраховується від суми договору купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості. Не впевнені, що оцінювачі зроблять оцінку авто на дату здійснення операції, але, по крайней мере, уточнити цей нюанс Ви повинні.

Податок потрібно сплатити при подачі річної декларації, яка подається до 1 квітня. Не забудьте підготувати документи, на підставі яких відбулося відчуження.

12.2. Як виняток із пункту 12.1 цієї статті при продажу одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера або моторного (парусного) човна не частіше одного разу протягом звітного податкового року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуються за ставкою в розмірі 1 відсотка від вартості такого об'єкта рухомого майна за умови сплати (перерахування) ним суми державного мита до бюджету або суми плати нотаріусу за нотаріальне посвідчення відповідного договору до такого посвідчення. ( Абзац перший пункту 12.2 статті 12 в редакції Закону N 3378-IV ( 3378-15 ) від 19.01.2006 )

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш ніж одного із зазначених об'єктів, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 7.1 статті 7 цього Закону.

Зазначені операції відображуються в реєстрі об'єктів рухомого майна.
( Пункт 12.2 статті 12 в редакції Закону N 2505-IV ( 2505-15 ) від 25.03.2005 )


Если перевести на понятный язык, то продавая автомобиль один раз в году, можно ограничиться оплатой госпошлины в размере 1% от оценочной стоимости автомобиля. Обязательное условия - оформление сделки купли-продажи транспортного средства у нотариуса, оплата пошлины либо нотариусу, либо в банке. И не забудьте оставить квитанцию на память. Это на случай, если в конце года вам будут писать письма из налоговой инспекции.
Кстати, по непонятным причинам в формулировку "транспортное средство" не входит сельскохозяйственная техника и автобусы. С продажи таких средств прийдется платить по полной - 15%.

У меня сделки купли продажи нет.

Жду советов и комментариев.

Сообщение отредактировал magic - Apr 2 2010, 17:31


--------------------
Дружите с умным, ибо друг дурак порой опаснее, чем умный враг.
]]>Правила размещения рекламы на форуме]]>
Go to the top of the page
Вставить ник magic в ответ
+Quote Post
maxwell
сообщение Apr 2 2010, 08:27
Сообщение #2





Группа: MAZDAвод
Сообщений: 4,571
Регистрация: 21.06.2007
Из: Киев

Спасибо сказали: 394 раз(а)
Авто: Mazda35))
Имя: Макс



magic, думаю, что все же лучше прийти и сказать, что ты не продавал машину, ведь нету документов подтверждающих этот факт, пусть они докажут, что ты продал машину.
Теперь еще один вопрос, если ты все таки захочешь оплатить 1%, то от какой суммы его исчислять? ведь договора купли-продажи не существует в природе, а значит и оценка машины не производилась.

п.с. я когда продавал свои мотоциклы оформлял договор купли-продажи через биржу. их оценили в 10 и 100 грн. на мой вопрос о возможном требовании госорганов об уплате такого налога они сказали, что этот налог вместо меня биржа оплачивает сама (то есть это получается 1 и 10 грн). И ко мне не было вообще претензий об оплате налога.


--------------------
Jesse: Spirit. Thank you. Thank you for direct-port nitrous injection, four-core intercoolers, ball-bearing turbos, and titanium valve springs. Amen.
Go to the top of the page
Вставить ник maxwell в ответ
+Quote Post
Ден
сообщение Apr 2 2010, 08:56
Сообщение #3





Группа: MAZDAвод
Сообщений: 845
Регистрация: 21.08.2009
Из: Днепропетровск

Спасибо сказали: 129 раз(а)
Авто: Mazda 3 Sport, MB Vito 112
Имя: Денис



Ты договор купли-продажи не подписывал, за тебя его подписывал человек, на основании доверенности которую ты выдал на свой автомобиль. По этой доверенности он наверное снял авто с учёта, а потом заключил договор купли продажи со своими, допустим родственниками, а они оформляли авто уже на себя. А так как ты был владельцем авто, налоговая прислала тебе письмо, и их не интересует что ты не подписывал договор купли-продажи, ведь авто снято с учёта и поставлено на нового владельца значит был переход прав собственности. А переход прав собственности, в твоей ситуации, происходит на основании договора купли-продажи или договора дарения отвоего имени.
Go to the top of the page
Вставить ник Ден в ответ
+Quote Post
Ден
сообщение Apr 2 2010, 09:10
Сообщение #4





Группа: MAZDAвод
Сообщений: 845
Регистрация: 21.08.2009
Из: Днепропетровск

Спасибо сказали: 129 раз(а)
Авто: Mazda 3 Sport, MB Vito 112
Имя: Денис



По поводу оценки авто - цену они берут не ту что в договоре купли-продажи, а ту во сколько оценит эксперт. Т.к. правило в биржевых договорах купли-продажи сумма составляет 200-300 грн.
Поэтому при постановке на учёт необходимо пройти оценочного эксперта чтобы он оценил рыночную стоимость авто, для оплаты сбора в пенсионный фонд 3% от рыночной стоимости авто, а не от 300,00 грн.
Вот и налоговая цепляется за рыночную стоимость авто, а не за стоимость которая указана в договоре купли-продажи.
Go to the top of the page
Вставить ник Ден в ответ
+Quote Post
-dp-
сообщение Apr 2 2010, 09:52
Сообщение #5





Группа: MAZDAвод
Сообщений: 1,222
Регистрация: 01.09.2009
Из: Днепропетровск

Спасибо сказали: 147 раз(а)
Авто: Mazda 3 mps
Имя: Дима



Цитата(maxwell @ Apr 2 2010, 09:27 ) *
п.с. я когда продавал свои мотоциклы оформлял договор купли-продажи через биржу. их оценили в 10 и 100 грн. на мой вопрос о возможном требовании госорганов об уплате такого налога они сказали, что этот налог вместо меня биржа оплачивает сама (то есть это получается 1 и 10 грн). И ко мне не было вообще претензий об оплате налога.

правильный способ законно уйти от переплаты налогов blum.gif
п.с. 3% от оценочной стоимости в пенсионный фонд вполне хватит для государтсва!
Go to the top of the page
Вставить ник -dp- в ответ
+Quote Post
VodoSKODnik
сообщение Apr 2 2010, 10:06
Сообщение #6





Группа: MAZDAвод
Сообщений: 45
Регистрация: 28.11.2009
Из: Киев

Спасибо сказали: 7 раз(а)
Авто: Skoda Oktavia Tour
Имя: Санёк



Давайте посмотрим следующее....smile.gif.....sad.gif..... mega_shok.gif
ЗУ «Про податок з доходів фізичних осіб»
1.2. Дохід - сума будь-яких коштів, вартість матеріального і нематеріального майна, інших активів, що мають вартість, у тому числі цінних паперів або деривативів, одержаних платником податку у власність або нарахованих на його користь, чи набутих незаконним шляхом у випадках, визначених підпунктом 4.2.16 пункту 4.2 статті 4 цього Закону, протягом відповідного звітного податкового періоду з різних джерел як на території України, так і за її межами.
З метою оподаткування до доходів платника податку також включаються:
звичайна вартість майна, яке передається платником податку за довіреністю іншій особі, якщо умови такої довіреності передбачають право такої іншої особи продати таке майно або відчужити його в інший спосіб, крім такої передачі між членами подружжя у межах спільної часткової або спільної сумісної власності
1.6. Загальний оподатковуваний дохід - будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню згідно з цим Законом, нарахований (виплачений) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду (далі - оподатковуваний дохід).
1.18. Рухоме майно - майно, відмінне від нерухомого.
3.1.2. чистий річний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом зменшення загального річного оподатковуваного доходу на суму податкового кредиту такого звітного року;
4.2.6. частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями статей 11 - 12 цього Закону;
8.2.1. Платник податку, що отримує доходи, нараховані особою, яка не є податковим агентом, зобов'язаний включити суму таких доходів до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію з цього податку.
8.2.2. Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності, або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність.
Стаття 12. Оподаткування операцій з продажу або обміну об'єкта рухомого майна

12.1. Дохід платника податку від продажу об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, встановленою пунктом 7.1 статті 7 цього Закону.

12.2. Як виняток із пункту 12.1 цієї статті при продажу одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера або моторного (парусного) човна не частіше одного разу протягом звітного податкового року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуються за ставкою в розмірі 1 відсотка від вартості такого об'єкта рухомого майна за умови сплати (перерахування) ним суми державного мита до бюджету або суми плати нотаріусу за нотаріальне посвідчення відповідного договору до такого посвідчення.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш ніж одного із зазначених об'єктів, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 7.1 статті 7 цього Закону.

Зазначені операції відображуються в реєстрі об'єктів рухомого майна.

(пункт 12.2 статті 12 у редакції
Закону України від 25.03.2005 р. N 2505-IV)

12.3. Якщо об'єкт рухомого майна продається за посередництвом юридичної особи (її філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу) або представництва нерезидента, то така особа вважається податковим агентом платника податку стосовно оподаткування доходів, отриманих таким платником податку від такого продажу.

12.4. Якщо один об'єкт рухомого майна обмінюється на інший об'єкт рухомого майна, то кожна із сторін договору міни сплачує 50 відсотків від суми податку, що визначається шляхом застосування ставки податку, визначеної пунктом 7.1 статті 7 цього Закону, до вартості майна, розрахованої за звичайними цінами, яке відчужується кожною із сторін.

12.5. Податковим агентом при здійсненні операцій з відчуження об'єктів рухомого майна в порядку, передбаченому в статті 12 цього Закону, є нотаріус, який посвідчує відповідний договір або дійсність підписів сторін угоди за наявності документа про сплату податку сторонами договору.

Для оформлення договору платник податку зобов'язаний здійснити дії щодо сплати податку з доходу від операцій з відчуження об'єктів рухомого майна, а нотаріус - дії щодо подання інформації податковому органу в порядку, передбаченому в пункті 11.3 статті 11 цього Закону.

(пункт 12.5 статті 12 у редакції Закону
України від 25.03.2005 р. N 2505-IV)

12.6. Пункт 12.6 статті 12 виключено
Лист ВАСУ
від 06.07.2009 р. N 982/13/13-09
Про деякі питання практики вирішення справ за участю органів державної податкової служби
(за матеріалами справ, розглянутих Вищим адміністративним судом України у касаційному порядку)

8. Товарна біржа не здійснює посередницьку діяльність при продажу об'єктів за біржовими угодами, а тому не є податковим агентом у розумінні пункту 12.3 статті 12 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб".

Товарна біржа "А" звернулася до суду з позовом до державної податкової інспекції про визнання недійсним податкового повідомлення-рішення.

Рішенням місцевого суду від 21 липня 2005 року, залишеним без змін постановою суду апеляційної інстанції від 1 вересня 2005 року, позов задоволено: визнано недійсним податкове повідомлення-рішення в частині визначення товарній біржі "А", відповідно до пункту 2 статті 6 Декрету Кабінету Міністрів України "Про прибутковий податок з громадян", пункту 7.1 статті 7, пунктів 12.1, 12.3, 12.6 статті 12 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб", податкового зобов'язання за платежем з прибуткового податку та штрафні санкції, накладені на підставі підпункту 17.1.9 пункту 17.1 статті 17 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".

Висновок судів про наявність підстав для задоволення позову мотивовано тим, що товарна біржа не є податковим агентом громадян стосовно оподаткування доходів, отриманих від продажу автомобілів за біржовими угодами, а відтак, донарахування позивачу податкових зобов'язань з прибуткового податку та з податку з доходів фізичних осіб за такими угодами згідно зі спірним податковим повідомленням-рішенням є неправомірним.

Перевіривши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, юридичної оцінки обставин справи, Вищий адміністративний суд України дійшов висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Судами встановлено, що фактичною підставою для визначення позивачу спірної суми податкового зобов'язання слугував висновок державної податкової інспекції, викладений в акті перевірки від 15 жовтня 2004 року, про порушення пункту 7.1 статті 7, пунктів 12.1, 12.3 статті 12 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" внаслідок невиконання обов'язку податкового агента щодо нарахування, утримання та перерахування до бюджету податку з доходів фізичних осіб - продавців автомобілів за біржовими угодами, зареєстрованими товарною біржею "А".

Згідно з пунктом 1.15 статті 1 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" в редакції, чинній до набрання сили Законом України від 1 липня 2004 року N 1958-IV "Про внесення змін до Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" (з 4 серпня 2004 року), податковий агент - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ) або фізична особа чи нерезидент або його представництво, які незалежно від їх організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати цей податок до бюджету від імені та за рахунок платника податку, вести податковий облік та подавати податкову звітність податковим органам відповідно до закону, а також нести відповідальність за порушення норм цього Закону.

Податковим агентом, зокрема, є фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, яка використовує найману працю інших фізичних осіб, щодо виплати заробітної плати (інших виплат та винагород) таким іншим фізичним особам.

Пунктом 12.1 статті 12 вказаного Закону встановлено, що дохід платника податку від продажу об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, встановленою пунктом 7.1 статті 7 цього Закону.

Якщо об'єкт рухомого майна продається за посередництвом юридичної особи (її філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу) або представництва нерезидента, то така особа вважається податковим агентом платника податку стосовно оподаткування доходів, отриманих таким платником податку від такого продажу (пункт 12.3 статті 12 Закону).

Закон України "Про податок з доходів фізичних осіб" не розкриває змісту посередництва як ознаки податкового агента.

Відповідно до частини першої статті 295 Господарського кодексу України комерційне посередництво (агентська діяльність) є підприємницькою діяльністю, що полягає в наданні комерційним агентом послуг суб'єктам господарювання при здійсненні ними господарської діяльності шляхом посередництва від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок суб'єкта, якого він представляє.

Не є комерційними агентами підприємці, що діють хоча і в чужих інтересах, але від власного імені (частина третя цієї статті).

Стаття 356 цього Кодексу регулює посередництво, пов'язане з випуском та обігом цінних паперів. При цьому суб'єктами такого посередництва визначені торговці цінними паперами, видами посередницької діяльності - виконання за дорученням, від імені та за рахунок емітента обов'язків з організації передплати на цінні папери або їх реалізації іншим способом; купівля-продаж цінних паперів, що здійснюється торговцем цінними паперами від свого імені, за дорученням і за рахунок іншої особи; купівля-продаж цінних паперів, що здійснюється торговцем цінними паперами від свого імені та за свій рахунок (частини друга та третя).

Поряд із торговцями цінними паперами (суб'єктами господарювання, що здійснюють посередництво у сфері випуску та обігу цінних паперів) Господарський кодекс України окремо визначає статус фондової біржі (стаття 360).

Аналіз наведених норм дає підстави для висновку, що посередництво означає діяльність уповноваженого суб'єкта із вчинення юридичних дій в інтересах іншої особи від імені цієї особи або від власного імені.

Відповідно до частини першої статті 279 Господарського кодексу України товарна біржа є особливим суб'єктом господарювання, який надає послуги в укладенні біржових угод, виявленні попиту і пропозицій на товари, товарних цін, вивчає, упорядковує товарообіг і сприяє пов'язаним з ним торговельним операціям.

Товарна біржа не займається комерційним посередництвом і не має на меті одержання прибутку (частина сьома цієї статті).

Згідно зі статтею 1 Закону України "Про товарну біржу" товарна біржа є організацією, що об'єднує юридичних і фізичних осіб, які здійснюють виробничу і комерційну діяльність, і має за мету надання послуг в укладенні біржових угод, виявлення товарних цін, попиту і пропозицій на товари, вивчення, упорядкування і полегшення товарообігу і пов'язаних з ним торговельних операцій.

Обов'язками товарної біржі, як це передбачено частиною другою статті 280 Господарського кодексу України та статтею 4 Закону України "Про товарну біржу", є: створення умов для проведення біржової торгівлі; регулювання біржових операцій; регулювання ціни на товари, що допускаються до обігу на біржі; надання членам і відвідувачам біржі організаційних, інформаційних та інших послуг; збір, обробка і розповсюдження інформації, що стосується кон'юнктури ринку.

Статутом товарної біржі "А" закріплено, що біржа реєструє факт укладення угод на торгах та вносить інформацію за укладеними угодами до реєстру угод; визначає порядок укладення і оформлення угод купівлі-продажу, веде облік біржових операцій; визначає регламент, місце проведення та умови торгів; надає учасникам біржових торгів необхідне обладнання, технічну та програмну підтримку; визначає заходи щодо управління ризиками, що можуть виникати на біржовому ринку; встановлює та наглядає за виконанням дисциплінарно-етичних норм учасниками біржових торгів.

Згідно з частиною першою статті 281 Господарського кодексу України основним документом, що регулює порядок здійснення біржових операцій, ведення біржової торгівлі та розв'язання спорів з цих питань, є правила біржової торгівлі.

Відповідно до підпунктів 2.1, 2.2 пункту 2 "Біржові посередники" Правил біржової торгівлі товарної біржі "А" біржова торгівля здійснюється шляхом проведення біржових операцій членом біржі: за замовленням клієнта, від свого імені та за власний рахунок або від свого імені та за рахунок клієнта (брокерська діяльність); від свого імені та за власний рахунок для власних потреб чи з метою подальшого перепродажу (брокерська діяльність). Член біржі, статутом якого не передбачена посередницька діяльність, має право займатися виключно брокерською діяльністю з реальним товаром.

Оплата клієнтами послуг членів біржі або брокерів за виконання замовлень із купівлі-продажу на біржі здійснюється у вигляді комісійної або брокерської винагороди, розмір якої може регулюватися внутрішнім документом біржі. Інші послуги, які надають посередники, оплачуються за згодою обох сторін відповідно до чинного законодавства.

Пунктом 3.2 Правил біржової торгівлі визначено, що учасниками біржових торгів є брокери - фізичні особи, зареєстровані на біржі відповідно до її статуту, обов'язки яких полягають у виконанні доручень членів біржі, яких вони представляють, щодо здійснення біржових операцій шляхом підшукування контрактів і поданні здійснюваних ними операцій для реєстрації на біржі; біржові маклери - працівники біржі, які ведуть біржові торги, фіксують усну згоду брокерів на укладення угоди на певних умовах; члени біржі - відповідно до Закону України "Про товарну біржу"; інші особи - за погодженням з директором біржі.

Біржова угода проходить два етапи укладення: починається з оголошення пропозиції продавця (1 етап) і закінчується в момент оформлення письмового біржового контракту (2 етап). Брокери або члени біржі зобов'язані підписати контракт, а біржа - зареєструвати його не пізніше наступного за укладенням угоди робочого дня. Відповідно до Правил біржової торгівлі біржовому контракту присвоюється реєстраційний номер, його форма та зміст затверджуються та засвідчуються печаткою біржі.

Частиною другою статті 15 Закону України "Про товарну біржу" встановлено, що угоди, зареєстровані на біржі, не підлягають нотаріальному посвідченню.

Правовий статус товарної біржі свідчить, що вона здійснює організацію торгового процесу, забезпечує дотримання учасниками біржових торгів досягнутих домовленостей щодо купівлі-продажу товарів, які продаються на цих торгах, засвідчує факт укладення біржових угод та гарантує їх виконання. Така діяльність біржі не є здійсненням юридичних дій в інтересах іншої особи, а тому не є посередництвом.

Та обставина, що зареєстровані на біржі угоди не потребують нотаріального посвідчення, а приватні нотаріуси як особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність, Законом України від 1 липня 2004 року N 1958-IV "Про внесення змін до Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" визнані податковими агентами, не означає, що товарна біржа через схожість юридичних наслідків реєстрації біржових угод з нотаріальним посвідченням договорів має статус податкового агента.
З огляду на викладене суди першої та апеляційної інстанцій дійшли правильного висновку про відсутність законних підстав для визначення позивачу податкових зобов'язань відповідно до спірного податкового повідомлення-рішення.

Сообщение отредактировал VodoSKODnik - Apr 2 2010, 10:07


Спасибо сказали:
Go to the top of the page
Вставить ник VodoSKODnik в ответ
+Quote Post
VodoSKODnik
сообщение Apr 2 2010, 10:28
Сообщение #7





Группа: MAZDAвод
Сообщений: 45
Регистрация: 28.11.2009
Из: Киев

Спасибо сказали: 7 раз(а)
Авто: Skoda Oktavia Tour
Имя: Санёк



Итак
Вариант №1
Продажа авто по генералке
Никаких последствий не наступает пока автомобиль не будет снят с учёта и не поставлен на учёт уже на другого человека. Как только факт постановки на учёт свершился...плати налог 15 % от стоимости авто...уточню...стоимости экспертной (рыночной), а не той за которую Вы его продали.

Вариант № 2
Продажа авто через Товарную биржу
Согласно указанного выше (см. Письмо ВАСУ) биржа не является налоговым агентом...поэтому платить будете всё равно Вы. Ставка также 15 %...и также от экспертной (рыночной) стоимости авто...а не из той суммы которая указана в биржевом договоре. Хотя налоговая считает что биржа всё таки есть налоговым агентом...но их разъяснения устаревшие и скорее всего если дело дойдёт до суда...то он (суд)будет руководствоваться Письмом ВАСУ.

Вариант № 3
Продажа авто через нотариуса
В таком случае нотариус есть налоговым агентом и он вместо Вас заплатит за Вас налог ( предварительно взяв его с Вас конечно). В таком случае Вам всё равно приходиться платить YAK///yj уже не 15%, а 1%
( 12.1. Дохід платника податку від продажу об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, встановленою пунктом 7.1 статті 7 цього Закону. ---7.1. Ставка податку становить 15 відсотків від об'єкта оподаткування
12.2. Як виняток із пункту 12.1 цієї статті при продажу одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера або моторного (парусного) човна не частіше одного разу протягом звітного податкового року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуються за ставкою в розмірі 1 відсотка від вартості такого об'єкта рухомого майна за умови сплати (перерахування) ним суми державного мита до бюджету або суми плати нотаріусу за нотаріальне посвідчення відповідного договору до такого посвідчення. )



"Що стосується державного мита, то його справляння в Україні регулюється Декретом Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року N 7-93 "Про державне мито" з відповідними змінами і доповненнями (далі - Декрет). Порядок його обчислення та сплати - Інструкцією про порядок обчислення та сплати державного мита, яка затверджена наказом Головної державної податкової інспекції України Міністерства фінансів України від 22 квітня 1993 року N 15 і зареєстрована в Міністерстві юстиції України 19 травня 1993 року за N 50, із змінами і доповненнями.

Статтею 1 зазначеного Декрету встановлено, що платниками державного мита на території України є фізичні та юридичні особи за вчинення в їхніх інтересах дій та видачу документів, що мають юридичне значення, уповноваженими на те органами.

Перелік найменувань документів і дій, за які сплачується державне мито, наведено у статті 2, а розмір ставок державного мита - у статті 3 Декрету.

Зокрема, державне мито за нотаріальне посвідчення договорів відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів дітям, одному з подружжя, батькам справляється у розмірі 1 відсотка суми договору, яка для обчислення державного мита повинна бути не нижче дійсної вартості транспортного засобу, іншої самохідної машини, механізму. За нотаріальне посвідчення договорів відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів іншим особам державне мито справляється у розмірі 5 відсотків суми договору, яка для обчислення державного мита повинна бути не нижче дійсної вартості транспортного засобу, іншої самохідної машини, механізму (підпункт "г" пункту 3 статті 3 Декрету).

Відповідно до статті 6 Декрету державне мито за вищезазначені дії сплачується за місцем розгляду та оформлення документів і зараховується до бюджету місцевого самоврядування. "


Вот такие дела...а теперь можем поспорить hi.gif

Сообщение отредактировал VodoSKODnik - Apr 2 2010, 10:33


Спасибо сказали:
Go to the top of the page
Вставить ник VodoSKODnik в ответ
+Quote Post
али
сообщение Apr 2 2010, 10:46
Сообщение #8





Группа: MAZDAвод
Сообщений: 267
Регистрация: 08.08.2008
Из: Ужгород

Спасибо сказали: 7 раз(а)
Авто: Mazda 6



и давно все так запущено?! mega_shok.gif


--------------------
Go to the top of the page
Вставить ник али в ответ
+Quote Post
VodoSKODnik
сообщение Apr 2 2010, 11:01
Сообщение #9





Группа: MAZDAвод
Сообщений: 45
Регистрация: 28.11.2009
Из: Киев

Спасибо сказали: 7 раз(а)
Авто: Skoda Oktavia Tour
Имя: Санёк



Цитата(али @ Apr 2 2010, 11:46 ) *
и давно все так запущено?! mega_shok.gif


По поводу генералки выходит что да...а по поводу товарной биржи...думаю что вопрос до этих пор спорный...но так как разъяснения налоговой и позиция ВАСУ не сходиться, а письмо ВАСУ от июля 2009 года - то с июля 2009 года.

Для лучшего понимания сказанного мной, в вложениях Письмо ДПА и ВАСУ

Сообщение отредактировал VodoSKODnik - Apr 2 2010, 11:05
Прикрепленные файлы
Прикрепленный файл  _________________________________________________________________________________________.doc ( 173.5 килобайт ) Кол-во скачиваний: 9
Прикрепленный файл  ___________________________________.doc ( 48 килобайт ) Кол-во скачиваний: 8
 
Go to the top of the page
Вставить ник VodoSKODnik в ответ
+Quote Post
magic
сообщение Apr 2 2010, 11:05
Сообщение #10


Счастье - главная мотивация всех моих действий


Группа: Мазда-Гвардия
Сообщений: 6,415
Регистрация: 13.08.2007
Из: Киев, Академгородок

Спасибо сказали: 644 раз(а)
Авто: будет паркетник 4WD
Имя: Александр



Цитата(maxwell @ Apr 2 2010, 09:27 ) *
magic, думаю, что все же лучше прийти и сказать, что ты не продавал машину, ведь нету документов подтверждающих этот факт, пусть они докажут, что ты продал машину.
Теперь еще один вопрос, если ты все таки захочешь оплатить 1%, то от какой суммы его исчислять? ведь договора купли-продажи не существует в природе, а значит и оценка машины не производилась.

п.с. я когда продавал свои мотоциклы оформлял договор купли-продажи через биржу. их оценили в 10 и 100 грн. на мой вопрос о возможном требовании госорганов об уплате такого налога они сказали, что этот налог вместо меня биржа оплачивает сама (то есть это получается 1 и 10 грн). И ко мне не было вообще претензий об оплате налога.

Макс, как же нет, если при снятии с учета это отмечается в базе гаи и оттуда идет в налоговую. Если машина снята с учета и передана по доверенности, то через 10 дней с момента доверенности она уже не твоя - отсюда выходит ПРОДАЖА ТС.


--------------------
Дружите с умным, ибо друг дурак порой опаснее, чем умный враг.
]]>Правила размещения рекламы на форуме]]>
Go to the top of the page
Вставить ник magic в ответ
+Quote Post
VodoSKODnik
сообщение Apr 2 2010, 11:12
Сообщение #11





Группа: MAZDAвод
Сообщений: 45
Регистрация: 28.11.2009
Из: Киев

Спасибо сказали: 7 раз(а)
Авто: Skoda Oktavia Tour
Имя: Санёк



Цитата(magic @ Apr 2 2010, 12:05 ) *
Макс, как же нет, если при снятии с учета это отмечается в базе гаи и оттуда идет в налоговую. Если машина снята с учета и передана по доверенности, то через 10 дней с момента доверенности она уже не твоя - отсюда выходит ПРОДАЖА ТС.

+1 именно так и есть.. Ну а Максу...просто повезло что до него не добрались popka.gif acute.gif

Сообщение отредактировал magic - Apr 2 2010, 11:28
Go to the top of the page
Вставить ник VodoSKODnik в ответ
+Quote Post
Yury
сообщение Apr 2 2010, 11:25
Сообщение #12


?


Группа: Мазда-Гвардия
Сообщений: 8,882
Регистрация: 22.06.2007
Из: Киев

Спасибо сказали: 613 раз(а)
Авто: ZOOM ZOOM, 300+++ hp ;)
Имя: Юра



Цитата(magic @ Apr 2 2010, 12:05 ) *
Макс, как же нет, если при снятии с учета это отмечается в базе гаи и оттуда идет в налоговую. Если машина снята с учета и передана по доверенности, то через 10 дней с момента доверенности она уже не твоя - отсюда выходит ПРОДАЖА ТС.

Я думал что право собственности переходит при оформлении сделки, а не после снятия с учёта


--------------------
]]>]]>
Go to the top of the page
Вставить ник Yury в ответ
+Quote Post
magic
сообщение Apr 2 2010, 11:27
Сообщение #13


Счастье - главная мотивация всех моих действий


Группа: Мазда-Гвардия
Сообщений: 6,415
Регистрация: 13.08.2007
Из: Киев, Академгородок

Спасибо сказали: 644 раз(а)
Авто: будет паркетник 4WD
Имя: Александр



Цитата(Yury @ Apr 2 2010, 12:25 ) *
Я думал что право собственности переходит при оформлении сделки, а не после снятия с учёта

все правильно, с момента сделки (в данном случае у нотариуса), может не совсем корректно указал (подчеркнул)

Сообщение отредактировал magic - Apr 2 2010, 11:28


--------------------
Дружите с умным, ибо друг дурак порой опаснее, чем умный враг.
]]>Правила размещения рекламы на форуме]]>
Go to the top of the page
Вставить ник magic в ответ
+Quote Post
VodoSKODnik
сообщение Apr 2 2010, 11:32
Сообщение #14





Группа: MAZDAвод
Сообщений: 45
Регистрация: 28.11.2009
Из: Киев

Спасибо сказали: 7 раз(а)
Авто: Skoda Oktavia Tour
Имя: Санёк



Цитата(Yury @ Apr 2 2010, 12:25 ) *
Я думал что право собственности переходит при оформлении сделки, а не после снятия с учёта

Згідно із статтею 1000 ЦКУ за договором доручення одна сторона (повірений) зобов'язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов'язки довірителя.
Для того щоб відбулася зміна власності, необхідною умовою є вчинення обумовленого правочину повіреною особою відповідно до змісту доручення чи змісту договору довіреності (стаття 1003 ЦКУ).
Go to the top of the page
Вставить ник VodoSKODnik в ответ
+Quote Post
_ash
сообщение Apr 2 2010, 21:29
Сообщение #15


Больше не захожу


Группа: Маздаклаббер
Сообщений: 2,931
Регистрация: 14.04.2008
Из: Киев

Спасибо сказали: 387 раз(а)
Авто: M6



Цитата(maxwell @ Apr 2 2010, 09:27 ) *
magic, думаю, что все же лучше прийти и сказать, что ты не продавал машину, ведь нету документов подтверждающих этот факт, пусть они докажут, что ты продал машину.

я хоть и не юрист, но полностью поддержу эту точку зрения...

Цитата(magic @ Apr 2 2010, 12:05 ) *
Макс, как же нет, если при снятии с учета это отмечается в базе гаи и оттуда идет в налоговую. Если машина снята с учета и передана по доверенности, то через 10 дней с момента доверенности она уже не твоя - отсюда выходит ПРОДАЖА ТС.

да не выходит ПРОДАЖА, выходит переход права собственности ...

Цитата(Yury @ Apr 2 2010, 12:25 ) *
Я думал что право собственности переходит при оформлении сделки, а не после снятия с учёта

тех. паспорт на ТС - это документ подтверждающий право собственности ... получается что право собственности наступает после оформления сделки, а если таковая не проводилась, то с момента постановки на учет ..
по-моему так...


--------------------
Больше не захожу ...
Go to the top of the page
Вставить ник _ash в ответ
+Quote Post
it_manager
сообщение Aug 30 2010, 10:05
Сообщение #16





Группа: MAZDAвод
Сообщений: 400
Регистрация: 29.06.2007
Из: Киев

Спасибо сказали: 21 раз(а)
Авто: Mazda CX-7 Aurora Blue Mica
Имя: Дмитрий



Произошла та же фигня...
Продал машину в Марте 2009 года. С тех пор уже перевелся в налоговую в другом районе г. Киева и вот в Четверг звонок из старой налоговой (Голосеевской) с настоятельной просьбой придти и заполнить декларацию...
Машина продавалась по договору купли-продажи на товарной бирже. Сумма сделки - 17 грн, что является необлагаемым минимумом.
Пришел, попытался запонить декларацию с суммой 17 грн, а мне говорят мол нет, нельзя, пиши сумму за которую ты ее реально продал. Я говорю, что реально продал за 17 грн другу, а они грят нет, это противозаконно, ссылаясь на тот же закон Украины "Про оподаткування фызичних осыб". Еще шепнули, что надо бы заплатить минимум 1000 грн налога, а не то...
Да и не проблема в 1000 грн.
Проблема в том, что есть документ, а именно договор купли-продажи в котором указана сумма. Если я сейчас в декларации укажу другую сумму, значит я где-то обманываю, или там (в договоре) или здесь (в декларации), что тянет за собой уже совсем другую ответсвенность.
В интернете нашел кучу различных доводов, как в пользу моей правоты:
"У випадку укладення договору купівлі-продажу легкового автомобіля на товарній біржі, податок вираховується, виходячи із ціни легкового автомобіля, зазначеної у договорі. Ціну такого договору сторони мають право визначити у договорі самостійно, без експертної оцінки."
Так и то, о чем писали выше.

Господа юристы, подскажите, кто же прав?
Go to the top of the page
Вставить ник it_manager в ответ
+Quote Post
Адвокат
сообщение Aug 30 2010, 11:49
Сообщение #17





Группа: MAZDAвод
Сообщений: 1,473
Регистрация: 05.06.2008
Из: Киев

Спасибо сказали: 82 раз(а)
Авто: M3 turboair



Цитата(Ден @ Apr 2 2010, 09:56 ) *
Ты договор купли-продажи не подписывал, за тебя его подписывал человек, на основании доверенности которую ты выдал на свой автомобиль. По этой доверенности он наверное снял авто с учёта, а потом заключил договор купли продажи со своими, допустим родственниками, а они оформляли авто уже на себя. А так как ты был владельцем авто, налоговая прислала тебе письмо, и их не интересует что ты не подписывал договор купли-продажи, ведь авто снято с учёта и поставлено на нового владельца значит был переход прав собственности. А переход прав собственности, в твоей ситуации, происходит на основании договора купли-продажи или договора дарения отвоего имени.

+1 все верно, Коллега wink.gif


--------------------
Может моя помощь Вам и не нужна, но кому-то я же нужен...
Go to the top of the page
Вставить ник Адвокат в ответ
+Quote Post
it_manager
сообщение Aug 30 2010, 14:07
Сообщение #18





Группа: MAZDAвод
Сообщений: 400
Регистрация: 29.06.2007
Из: Киев

Спасибо сказали: 21 раз(а)
Авто: Mazda CX-7 Aurora Blue Mica
Имя: Дмитрий



Цитата(Адвокат @ Aug 30 2010, 12:49 ) *
+1 все верно, Коллега wink.gif

А как быть в моем случае?

Я подписывал договор, но, как я понимаю, за меня его оформляли СПД члены биржи на основе доверенности и в данном случае именно биржа должна была стать моим налоговым агентом.
Go to the top of the page
Вставить ник it_manager в ответ
+Quote Post
Адвокат
сообщение Aug 30 2010, 15:20
Сообщение #19





Группа: MAZDAвод
Сообщений: 1,473
Регистрация: 05.06.2008
Из: Киев

Спасибо сказали: 82 раз(а)
Авто: M3 turboair



Цитата(it_manager @ Aug 30 2010, 15:07 ) *
А как быть в моем случае?

Я подписывал договор, но, как я понимаю, за меня его оформляли СПД члены биржи на основе доверенности и в данном случае именно биржа должна была стать моим налоговым агентом.

Верно, налоговым агентом является юридическое лицо.


--------------------
Может моя помощь Вам и не нужна, но кому-то я же нужен...
Go to the top of the page
Вставить ник Адвокат в ответ
+Quote Post
Lolka
сообщение Aug 30 2010, 16:07
Сообщение #20





Группа: MAZDAвод
Сообщений: 624
Регистрация: 08.09.2009
Из: Киев

Спасибо сказали: 65 раз(а)
Авто: красивого красного цвета



Цитата(it_manager @ Aug 30 2010, 11:05 ) *
Произошла та же фигня...
Продал машину в Марте 2009 года. С тех пор уже перевелся в налоговую в другом районе г. Киева и вот в Четверг звонок из старой налоговой (Голосеевской) с настоятельной просьбой придти и заполнить декларацию...
Машина продавалась по договору купли-продажи на товарной бирже. Сумма сделки - 17 грн, что является необлагаемым минимумом.
Пришел, попытался запонить декларацию с суммой 17 грн, а мне говорят мол нет, нельзя, пиши сумму за которую ты ее реально продал. Я говорю, что реально продал за 17 грн другу, а они грят нет, это противозаконно, ссылаясь на тот же закон Украины "Про оподаткування фызичних осыб". Еще шепнули, что надо бы заплатить минимум 1000 грн налога, а не то...
Да и не проблема в 1000 грн.
Проблема в том, что есть документ, а именно договор купли-продажи в котором указана сумма. Если я сейчас в декларации укажу другую сумму, значит я где-то обманываю, или там (в договоре) или здесь (в декларации), что тянет за собой уже совсем другую ответсвенность.
В интернете нашел кучу различных доводов, как в пользу моей правоты:
"У випадку укладення договору купівлі-продажу легкового автомобіля на товарній біржі, податок вираховується, виходячи із ціни легкового автомобіля, зазначеної у договорі. Ціну такого договору сторони мають право визначити у договорі самостійно, без експертної оцінки."
Так и то, о чем писали выше.

Господа юристы, подскажите, кто же прав?

порылась в Лиге вот, что нашла:
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 18.02.2004 р. N 1139/6/17-3116
(Витяг)
... щодо визначення податкового агента - платника податку - фізичної особи стосовно оподаткування доходів, отриманих таким платником податку від продажу об'єктів рухомого майна на товарній біржі, і повідомляє.
Цивільним кодексом України, який набрав чинності з 01.01.2004 р., визначено, що угодою визнаються дії громадян і організацій, спрямовані на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов'язків.
Згідно зі ст. 15 Закону України "Про товарну біржу" угода вважається укладеною з момента її реєстрації на біржі. Враховуючи вищенаведене, при проведенні біржової операції з купівлі-продажу рухомого майна одна зі сторін угоди (покупець) набирає право власності на рухоме майно, яке придбавається, а друга сторона угоди (продавець) одержує дохід від такого продажу тільки з моменту реєстрації угоди на біржі.
У ст. 1 Закону України "Про товарну біржу" зазначено, що товарна біржа за своїм правовим становищем має статус юридичної особи і має на меті, зокрема, надання послуг з укладення біржових угод.
Згідно з п. 12.3 ст. 12 Закону, якщо об'єкт рухомого майна продається за посередництвом юридичної особи (її філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу) або представництва нерезидента, то така особа вважається податковим агентом платника податку стосовно оподаткування доходів, отриманих таким платником податку від такого продажу.
Пунктом 1.15 ст. 1 Закону визначено, що податковий агент - це юридична або фізична особа (резидент чи нерезидент), які незалежно від їх організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати цей податок до бюджету від імені та за рахунок платника податку, вести податковий облік та подавати податкову звітність до податкових органів, а також нести відповідальність за порушення норм цього Закону.
Отже, при укладенні на товарній біржі угод купівлі-продажу рухомого майна, яке належить продавцю - фізичній особі, податковим агентом такого платника - фізичної особи стосовно оподаткування доходів, одержаних ним від такого продажу, є товарна біржа. Нарахування, утримання і сплату до бюджету податку у даному випадку повинен здійснювати податковий агент (товарна біржа) відповідно до ст. 12 Закону.

из всего вышенаписаного делаем вывод: Налог должна была уплатить Товарная биржа!!!! темболее, что из Ваших слов сделка происходила в 2009 году, когда еще товарные биржы имели право осуществлять сделки по продаже-покупке авто!!!

пы.сы. письмо налоговой действительное не смотря на 2004 год.


--------------------
Дамы и господа! Только давайте без этого "Меня трудно найти, легко потерять..." Вы что носок? (с)
Go to the top of the page
Вставить ник Lolka в ответ
+Quote Post

3 страниц V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 чел. читают эту тему (гостей: 1, скрытых пользователей: 0)
Пользователей: 0

 




RSS Текстовая версия Сейчас: 25th April 2024 - 09:08